Son yıllarda Türkiye’nin, bilimsel ve modern diş hekimliği uygulamalarının yapıldığı sayılı ülkeler arasında yer aldığını belirten uzmanlar, “Toplum olarak yeterli ağız ve diş sağlığı düzeyine henüz kavuşabilmiş değiliz” diyor.
Diş çürüğünün yanı sıra diş eti hastalıklarının da sıklıkla görüldüğü Türkiye’de araştırmalar, nüfusun %66’sının son iki yıldır herhangi bir diş hekimine kontrole gitmediğini, düzenli olarak diş hekimine gidenlerin oranının ise sadece %11 olduğu ortaya koyuyor. Ağız ve diş sağlığının genel sağlığın önemli bir parçası olduğu ve onu korumanın tedavi ettirmekten çok daha kolay ve ekonomik olduğu söyleniyor.
Piyasada cazip görünen pek çok ürün bulunuyor. Bu ürünlerin arasından seçim yapmadan önce diş hekiminize danışın çünkü size uygun diş macunu ve fırçanın hangisi olduğu, ağzınızın durumuna göre değişiklik gösterir.
Diş fırçası ne zaman değiştirilmeli diye soranlara verilen cevap en fazla 2-3 aydır, ancak bu süre, kullanım sıklığına ve fırçalama şekline göre z
En doğru diş fırçalama şekli; fırça 45 derecelik bir açıyla dişe yaklaştırılmalı ve dişler yatay olarak ileri-geri hareketlerle fırçalanmalıdır. Arkasından, diş etinden aşağıya doğru bir süpürme hareketiyle işlem tamamlanır. Dişlerin iç yüzeyleri, özellikle ön bölgeler dar olduğundan dik olarak fırçalanmalıdır. Bakteri plağı ve yiyecek artıklarının yoğun olduğu dişlerin arka yüzleri, arka dişler ve dil de temizlenmelidir. Dişleri aşındıracak kadar büyük bir kuvvetle diş fırçalamaktan kaçınılmalı ve dişler yumuşak hareketlerle fırçalanmalıdır.
Diş fırçalama sırasında yapılması gereken diğer bir işlem de diş etlerinin fırçalanmasıdır. Fırçalama sırasında diş etlerinde kanama olsa da fırçalamaya ara verilmemeli ve doğru bir teknikle fırçalamaya devam edilmelidir. Bu sayede diş etinde, yanlış fırçalamaya bağlı olarak gelişen ödem birkaç gün içerisinde iyileşir ve kanama da kendiliğinden düzelir.