Belki de hayatınızın en heyecanlı ve en önemli yolculuğuna çıkıyorsunuz. Yaklaşık 9 ay 10 gün boyunca bir mucizenin gelişimine tanık olacaksınız. Ebeveyn olacağınız için çok heyecanlı olabilir veya bu fikre kendinizi yavaş yavaş alıştırıyor olabilirsiniz.
Vücudunuz hamilelik hormonu olan hCG'yi üretmeye başlar. Bu hormon, yumurtalıklarınıza her ay yumurta atmamasını, böylelikle de menstrüel döngünüzün durdurulmasını söyler. Bu aynı zaman östrojen ve projesteron gibi diğer hormonların üretimini de artırır. Evde yapılan gebelik testleri idrarınızdaki hCG seviyeleri tespit eder ve pozitif sonuçlar alınmasını sağlar.
Siz bir taraftan hamile olmaya alışırken bebeğiniz de hızla oluşur. Döllenen yumurta rahme yerleşir. Hücre katmanlarına hızlıca ayrılır ve bunlardan bazıları embriyo haline gelir. Hücre katmanları; sinir sistemi, iskelet, organlar ve cilt gibi bebeğinizin vücudundaki çeşitli bölümlerde büyümeye başlar. Sizin vücudunuzun bebeğin vücuduyla bağlantılı olmasını sağlayacak disk benzeri bir organ olan plasenta, oluşmaya başlar ve yumurtanın yerleştiği rahim duvarına yapışır. Plasentanın bir tarafında göbek bağı oluşur ve gebelik boyunca bebeğinizi koruyacak olan amniyotik sıvı ise etrafını saran bir zarın veya yumurta kesesinin içinde oluşmaya başlar. Sonraki haftalarda bebeğinizin beyin ve omuriliğin temelini olan bir nöral tüp oluşur.
Bebeğin haftalık gelişimi, hangi hafta ne oluyor, ne değişiyor, ne gelişiyor sorularınızı hamilelik takvimi sayfamızda ayrıntılı olarak bulabilirsiniz.